منظور از مالیات، تعهدات مالی و کارمزد هایی است که ساکنین کشور مجبور به پرداخت آن هستند. مالیات بر درآمد مختص به کشور ما نیست و تقریبا در تمام کشور های جهان گرفته می شود. مالیات بر تمام پرداخت های عوارض اجباری مثل درآمد، شرکت صادراتی، دارایی، فروش و ارث اعمال می شود. از آنجایی که مالیات بر صادرات اعمال می شود، تمام شرکت های صادرات باید محاسبه مالیات شرکت صادراتی انجام دهند.
صادرات توسط دولت ها به عنوان منبع درآمد شناخته می شود. اما خوب است بدانید که طبق قانون مالیات های مستقیم شرکت های صادراتی از پرداخت مالیات معاف هستند. این معافیت از مالیات دارای تبصره و ضوابط زیادی است و شامل حال تمامی صاحبان شرکت های صادراتی نمی شود. با توجه به اهمیت مالیات فعالیت های صادراتی، در این مقاله قصد داریم در مورد این مالیات توضیحاتی ارائه دهیم پس با ما همراه باشید.
مالیات شرکت صادراتی چیست؟
قبل از توضیح در مورد مالیات شرکت های صادراتی، بهتر است در مورد انواع مالیات ها بحث کنیم. به طور کلی مالیات ها به دو شاخه اصلی مالیات مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شوند. مالیات مستقیم، مالیاتی که پرداخت کننده آن مشخص است و از دارایی و درآمد افراد به طور مستقیم دریافت می شود مثل مالیات بر اجاره ملک.
منظور از مالیات های غیر مستقیم، مالیات هایی هستند که به خدمات مصرفی و کالا ها تعلق می گیرند و پرداخت کننده مشخص ندارند مانند مالیات بر ارزش افزوده. یکی از مهم ترین انواع مالیات بر ارزش افزوده، مالیات صادرات و واردات است. در واقع محاسبه مالیات شرکت صادراتی با قوانین مالیات بر ارزش افزوده انجام می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد قوانین و ضوابط مالیات شرکت های صادراتی باید از مشاوره مالیاتی شرکت حسابرسی در تهران یا شرکت حسابداری در کرج استفاده کنید.
نحوه محاسبه مالیات شرکت صادراتی
از آنجایی که فعالیت های صادراتی غالبا باعث ورود ارز و افزایش رونق اقتصادی می شود، معمولا از پرداخت مالیات معاف هستند. به موجب ماده 141 قانون مالیات مستقیم، تمام درآمد حاصل از صادرات کالا و خدمات از پرداخت مالیات معاف هستند ولی صادرات مواد خام تنها 20 درصد از درآمد آنها از پرداخت مالیات معاف است.
همچنین ماده 10 قانون مالیات بر ارزش افزوده نیز این موضوع را تایید می کند.
به موجب این قانون یکی از موارد معاف از پرداخت مالیات، درآمد حاصل از صادرات کالا و خدمات است. البته به شرط اینکه شرکت صادراتی بتواند ثابت کند که ارز آوری انجام داده است. برای اینکار باید گواهی ارز آوری با تایید بانک مرکزی داشته باشد. به تعریف دیگر در محاسبه مالیات شرکت صادراتی، در صورتی شرکت از پرداخت مالیات معاف خواهد بود که رفع تعهد ارزی بکند.
منظور از رفع تعهد ارزی این است که ارز حاصل از صادرات باید به چرخه اقتصادی کشور بازگردد. روش های رفع تعهد ارزی عبارت اند از: واردات کالا در مقابل صادرات انجام شده، فروش ارز در قالب حواله در سامانه نیما، انتقال دادن ارز حاصل از صادرات به شخص دیگر و …. چنانچه شرکت های صادراتی برای رفع تعهد ارزی خود اقدام نکنند، طبق قانون مالیات بر ارزش افزوده، ملزم به پرداخت 9 درصد ارز حاصل از صادرات هستند.
عواقب عدم محاسبه مالیات شرکت صادراتی
مجوز کسب و کار شرکت های صادراتی به دلیل ماهیت حقوقی آنها، به عنوان شخصیت حقوقی ثبت می شود. در نتیجه هر شرکت صادراتی موظف است که در تاریخ یکم الی سی و یکم هر سال اظهارنامه مالیاتی خود را در سامانه مودیان پر کند. برای ثبت اظهارنامه مالیاتی بهتر است از مشاوره مالیاتی شرکت حسابرسی یا شرکت حسابداری کمک بگیرید.
اگر طبق توضیحات بالا شرکت های صادراتی محاسبه مالیات شرکت صادراتی خود را در موعد مقرر انجام ندهد، به موجب قانون، وادار به پرداخت 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده می شوند. بهتر است شرکت های صادراتی از ابتدا برای لیست کردن صورت معاملات و فاکتور های خرید و فروش از نرم افزار های حسابدرای معتبر استفاده کنند که قابلیت اتصال به سایت سازمان امور مالیاتی کشور را دارا باشد.
با استفاده از این نرم افزار ها، شرکت های صادراتی می توانند به راحتی با گزارش گیری و تولید فایل، آن را به صورت آنلاین برای ممیز مالیاتی ارسال کنند. اینگونه از عواقب ناشی از جریمه مالیاتی در امان خواهند بود.
جمع بندی
با توجه به اهمیت موضوع محاسبه مالیات شرکت صادراتی، در این مقاله در مورد این موضوع توضیحات مختصری ارائه دادیم. اما همانطور که قبلا گفته شد، مالیات شرکت های صادراتی تبصره ها و شرایط بسیاری دارد. در نتیجه بهتر است برای محاسبه مالیات فعالیت های صادراتی خود از مشاوره مالیاتی در کرج یا مشاوره مالیاتی در تهران استفاده کنید.